HEERLEN - De gemeente wil samen met IBA Parkstad een nieuwe recreatieve fietsroute aanleggen die zicht biedt op ons bijzonder zilverzandgebied. Een gebied dat nu voor fietsers niet toegankelijk is, terwijl het zo mooi is en zo’n rijke historie laat zien. De route verbindt de zilverzandgroeve Vrieheide van Beaujean/Quadvlieg en de groeve van Sibelco. U komt langs de entree van de Brunssummerheide met het informatiepunt. En de route kruist op twee punten de (boven)regionale fietsverbinding Leisure Lane. Op die manier kunt u ook gemakkelijk weer andere mooie fietsroutes bereiken.

Prachtige zichtlijnen en uitkijkpunten
Binnen het Rondje Groeves zijn een aantal bijzondere uitkijkpunten gepland bij de Sibelcogroeve en de Groeve Vrieheide. Waar de Leisure Lane en Rondje Groeves samenkomen maakt een Point Of Interest onderdeel uit van beide tracés: de ‘Zilverduintuin’ naar een ontwerp van Piet Oudolf/Lola Landscape Architects. Het wordt een bijzonder uitkijkpunt aan de voet van de monumentale zwarte mijnsteenberg met prachtig uitzicht over de witte Sibelcogroeve.

Begin 2021 is het project gestart en op deze pagina houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen. Hieronder vindt u het definitief ontwerp van de route. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectleider via e-mail: rondje-groeves@heerlen.nl. We horen het graag! Na de zomer 2021 hopen we vervolgens met de uitvoering te starten.

Zie de bijlage voor een kaart met de beoogde route van het Rondje Groeves (download pdf).

Tevens zijn hier een aantal ontwerptekeningen te zien.

Uitzichtpunt Beaujean (download pdf)
Uitzichtpunt Sibelco (download pdf)
Plattegrond Sibelco (download pdf)
Plattegrond Vrieheide (download pdf)

Hieronder alvast een animatie van het uitkijkpunt op de Unolaan (groeve Beaujean)