HEERLEN - Het noodbevel dat 30 september jl. werd afgekondigd naar aanleiding van de explosie bij een pand met zes wooneenheden aan de Hommerterweg in Hoensbroek loopt a.s. donderdag 28 oktober af en wordt niet verlengd en vrijgegeven. De in totaal 16 bewoners van het pand kunnen terug naar huis. Het veiligheidsrisicogebied dat 30 oktober afloopt wordt voor twee weken verlengd waardoor preventief fouilleren in het gebied mogelijk blijft.

Na de aanslag op 30 september jl. op het pand gelegen aan de Hommerterweg ontstond er een acuut en onzeker veiligheidsbeeld rondom het pand en de directe omgeving waardoor burgemeester Wever direct extra veiligheidsmaatregelen nam. Er werden onder andere extra camera’s geplaatst, het pand werd middels een noodbevel gesloten en de bewoners werden elders ondergebracht.

Lokale Driehoek
Met het aflopen van het noodbevel in het vooruitzicht heeft de Lokale Driehoek de kwestie vorige week besproken en is besloten het noodbevel niet te verlengen. Burgemeester Wever: “Een noodbevel is een zeer ingrijpend middel en mag nooit langer dan strikt noodzakelijk van kracht zijn. Voor de ondersteuning van het veiligheidsgevoel van bewoners en omwonenden is wel besloten het aangewezen veiligheidsrisicogebied eenmalig te verlengen met twee weken tot zaterdagochtend 13 november als overgangsfase. Ook de extra mobiele camera’s worden in werking gelaten.”

Intensief ingezet voor bewoners
De gemeente Heerlen heeft zich direct na de aanslag op 30 september zeer intensief ingezet in een goede opvang van de betrokken bewoners. De kosten hiervan heeft de gemeente voor haar rekening genomen. Deze directe opvang eindigt donderdag. Wel worden reeds ingezette hulpverleningstrajecten voortgezet waaronder het ondersteunen van bewoners die op termijn elders willen gaan wonen.

Omdat het gebied waar het voorval plaatsvond vlakbij Brunssum ligt is er ook nu weer nauw contact met die gemeente over de kwestie.