HEERLEN - Heerlen stelt een subsidie van €25.000,- beschikbaar om het NK Breaking dit jaar naar Heerlen te halen. Het Nederlands Kampioenschap breakdance van de NADB (Nederlandse Algemene Danssport Bond) wordt onderdeel van The Notorious IBE Spring Break op 20 en 21 mei in het centrum van Heerlen. Naar verwachting nemen zo’n 150 sporters deel aan het NK, waaronder de Nederlandse top.


Martin de Beer, wethouder sport, vindt deze nieuwe olympische sport goed passen bij Heerlen. “Dit evenement is een ultieme mix van cultuur en sport met een nationale uitstraling. Er is niet alleen aandacht voor topsport maar ook talenten uit de regio krijgen een podium. En dankzij het International Breakdance Event dat al jaren in Heerlen plaatsvindt, staan we internationaal al als breakdance stad op de kaart.”

De NADB NK Breaking competitie

De competitie bestaat uit drie disciplines: Solo Kids t/m 14 jaar, Solo Women en Solo Men. Deelname is gratis. Iedereen die woont in Nederland kan zich inschrijven via het formulier op de website van dutchbboy.

Olympische ranking

Breaking is inmiddels een olympische sport en staat tijdens de Olympische Zomerspelen 2024 in Parijs voor het eerst op het programma. Het NK Breaking is één van de officiële erkende competities van de NADB Breaking Divisie. Dit betekent dat, naast dat de winnaars zich Nederlands Kampioen mogen noemen, de behaalde resultaten ook meetellen in de olympische ranking van de NADB. Deze ranking bepaalt uiteindelijk welke breakers zich bij TeamNL gaan aansluiten tijdens de Olympische Zomerspelen in Parijs.

IBE Spring Break

The Notorious IBE presenteert, op 20 en 21 mei 2022, in het centrum van Heerlen een programma waarin competitie, community en cultuur centraal staan. Naast het NADB NK Breaking op 21 mei, faciliteert The Notorious IBE op vrijdag 20 mei de “HFC 10 Years Yam”. Deze battle wordt georganiseerd door Jop Vermeesch en de leden van de Heerlense Breakdance formatie HFC. Verder organiseert The Notorious IBE, samen met lokale partijen als Outpoet en Art In Contexture tijdens het weekend ook een Hip Hop culture market, workshops dans, dj’ing en beatcreating, een panel gesprek ‘urban culture in Heerlen’ en pre- en afterparties. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.