HEERLEN - Sporthuis Diana staat bij menige Heerlenaar nog in het geheugen gegrift. Wie kocht er niet z’n eerste zwembroek of tennisracket? Wat steeds minder duidelijk werd, was de oude muurreclame tegen de zijgevel van het pand. Toen werd besloten om de voormalige sportwinkel te herontwikkelen tot urban studio’s, wilde gemeente Heerlen en projectontwikkelaar Weller de oude muurreclame graag behouden. Binnenkort start de restauratie!

Als je van het Wilhelminaplein naar de Pancratiusstraat loopt, zie je ‘m tegen de muur ‘hangen’, de oude muurreclame van Sporthuis Diana. Een jager en een berglandschap zijn nog net te onderscheiden. De tand des tijds heeft de schildering bijna laten verdwijnen, maar de ligging en vooral de boom op het Betaplein hebben de muurschildering grotendeels gespaard.

Dat weten we van de experts uit Valkenburg die de restauratie van muurreclame voor hun rekening nemen. Stichting Teekens aan de Wand restaureerde eerder al 26 (!) historische muurreclames in het centrum van Valkenburg. Het bijzondere is dat de meeste op een en dezelfde muur waren geplaatst, over elkaar heen. Die zijn ‘ontleed’ en op andere muren in het Geulstadje weer aangebracht. Tegen het pand van voormalig Sporthuis Diana in centrum van Heerlen is het gelukkig minder ingewikkeld, maar nog steeds een kunst om de muurreclame helemaal in de oude glorie te herstellen. Binnenkort wordt de steiger opgebouwd en gaat de restaurateur aan de slag.

Muurreclames waren een van de eerste vormen van reclame-uitingen in de openbare ruimte. Vanaf de jaren dertig werden ze langzaam uit het straatbeeld verdreven door de meer opvallende neonletters. Gelukkig zijn er nog enkele bewaard gebleven in Heerlen, zoals deze van Sporthuis Diana. Tijdens de officiële opening van de Urban Studio’s van Weller is de onthulling van de gerestaureerde muurreclame de kers op de taart.

De onthulling van de muurreclame zal begin oktober plaatsvinden. Wij houden je op de hoogte via onze website, Facebook en Instagram!