HEERLEN - Waterschap Limburg heeft samen met de gemeente Heerlen werk gemaakt van het zichtbaar maken en het natuurlijk herinrichten van de Caumerbeek. De boven- en benedenloop waren al eerder opgeknapt. Nu is ook de middenloop, ter hoogte van park Meezenbroek, weer een plaatje. Beton werd hier over een lengte van 1,5 km weggehaald en de beek kreeg meer ruimte.


"Minder beton en een meanderende beek hebben een prachtig stukje natuur opgeleverd, midden in Heerlen," volgens Josette Van Wersch, dagelijks bestuurder van Waterschap Limburg tijdens de oplevering van het project.

Om de beek weer zichtbaar en functioneel te maken voor haar omgeving, waren aanpassingen nodig. Naast het ontgraven en herinrichten van de nieuwe Caumerbeek, zijn waterbuffers aangebracht, diverse betonconstructies aangepast en een geautomatiseerde afsluiting geïnstalleerd. "We maakten de beek meer zichtbaar door de bodem plaatselijk iets te verhogen en de kanten minder steil te maken. We haalden zoveel mogelijk beton en stenen waterpartijen weg. Omdat de beek meer ruimte nodig had, hebben we ook een aantal bomen naast de beek gekapt. We hebben zoveel mogelijk oorspronkelijke bomen laten staan. Voor de gekapte bomen worden in overleg met de gemeente en een ecoloog in het nieuwe plantseizoen nieuwe bomen geplant," weet Josette Van Wersch.

Voetgangersbruggen

De gemeente Heerlen heeft vier voetgangersbruggen vervangen, in dit deel van de Caumerbeek. Ook wethouder Marco Peters van Beheer en Onderhoud gemeente Heerlen kijkt tevreden terug op het resultaat van de gezamenlijke inspanningen. "Het Heerlens Stadspark Caumerbeekdal is nu bijna klaar. Het is het langste stadspark van Nederland, waar je 17 kilometer kunt wandelen en fietsen in het groen. Dat is voor bewoners en bezoekers nu een extra mooie plek om te genieten van de groene omgeving in een nieuw landschap."