HEERLEN - Met de gratis Street Art Cities app kunnen inwoners en bezoekers van Heerlen zelf op ontdekkingstocht. Op dit moment zijn er 122 grote én kleine street art werken in de app opgenomen. Naast de locatie, de titel en de artiest is er ook een korte beschrijving over elk werk te vinden. Lokale street art hunters zorgen ervoor dat de app actueel gehouden wordt.


Street Art Cities Heerlen is een uniek community based platform voor street art. Naast Heerlen zijn steden als Antwerpen, Keulen en Parijs aangesloten. Maar ook New York, Sydney en andere steden buiten Europa doen mee. De basis en het begin liggen echter in Heerlen waar het platform in 2016 werd opgericht. In elke stad is er een groep lokale hunters. Zij ‘jagen’ op street art en hebben hier ook de nodige kennis van. In Heerlen wordt de groep hunters op dit moment gevormd door Sanne Gijsbers, Tim Marschang, Vera van den Nieuwenhof en Sascha Teschner.

Partners
Gemeente Heerlen en centrumorganisatie Heerlen Mijn Stad zijn aangesloten als partners bij Street Art Cities. Enerzijds om het platform te ondersteunen zodat de kaart en de app altijd up to date zijn. Maar vooral ook om het belang van street art voor Heerlen te onderschrijven en onderstrepen. Voor wethouder Jordy Clemens is het partnerschap een logische keuze. “Heerlen is de street art hoofdstad van Nederland en dat mogen we gerust van de daken schreeuwen. Straatkunst is op elk moment van de dag voor iedereen gratis te zien. Zeker in onzekere tijden als deze, is dit een meer dan welkom aanbod voor onze stad.”

Openluchtmuseum
Heerlen is de laatste jaren uitgegroeid tot één groot openluchtmuseum. Er is werk van grote internationale artiesten, maar ook lokale kunstenaars krijgen de ruimte. En de collectie groeit nog steeds. Met de app van Street Art Cities kunnen mensen zelf op pad om de street art in Heerlen te ontdekken. Ook zijn er een aantal routes beschikbaar. De app is gratis te downloaden via Google Play en Appstore van Apple.