HEERLEN - De gemeente Heerlen heeft gisteren in het kader van de aanpak Sociaal Veilig het bedrijfspand van een online smartshop aan de Hoofdstraat in Hoensbroek gesloten voor de duur van twaalf maanden in verband met het aantreffen van harddrugs.


De online smartshop betreft een gespecialiseerde groothandel in psychoactieve genotsmiddelen zoals magic truffles, paddo kweeksets, cactussen, kruiden en hennepzaden. In het bedrijfspand werden de producten opgeslagen, gesorteerd en verzonden via internet en postorder over heel Europa. Het bedrijf opereerde op de rand van de legaliteit.

Sociaal Veilig

In maart vorig jaar werd tijdens een integrale bestuurlijke controle van het bedrijfspand in totaal 21 gram netto 4F-MDMB-BUTICA aangetroffen, harddrugs als bedoeld in artikel 2 van de Opiumwet. Daarnaast is er ruim 58 kilogram aan gedroogde bladeren aangetroffen, die volgens onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut de stof DMT bevatten. Ook DMT is harddrugs op basis van artikel 2 van de Opiumwet. Een besluit tot sluiting werd opgesteld, hier werd bezwaar tegen aangetekend, maar dit is vorige week weer ingetrokken. Vandaar dan ook dat het pand gisteren voor een jaar gesloten werd.

Het bedrijfspand is gelegen in de Hoofdstraat in Hoensbroek, focusgebied in de aanpak Sociaal Veilig. Deze integrale aanpak heeft als doel de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren door een combinatie van preventie en repressie, persoonsgerichte aanpak en gebiedsgerichte aanpak en zorg en veiligheid. Ook integrale bestuurlijke controles worden ingezet bij deze aanpak.