In een relatief korte periode, rondom het vallen van de 0-1, plegen alle verdachten openlijk en in vereniging geweld tegen goederen. Zij doen dit onder meer door tegen het rolluik te slaan, een sjaal in brand te steken, aan een vuilnisbak te trekken, het net los te trekken, stoelen los te trekken en vervolgens het veld op te gooien. De officier van justitie op zitting: “De hele tribune lag op het veld, ondanks dat deze al ‘hufterproof’ was.”
Uitpubliek niet meer welkom
Alle verdachten hier aanwezig, hebben volgens het OM ieder op hun eigen manier er aan bijgedragen dat uitsupporters de komende jaren niet welkom zijn bij wat een prachtige sportieve strijd moet zijn: “Naar aanleiding van deze wedstrijd is door de gemeenten Kerkrade en Maastricht in goed overleg met politie en justitie besloten dat bij wedstrijden tussen Roda en MVV geen uitpubliek meer welkom is.”
Bewuste samenwerking
Het merendeel van de verdachten kiest ervoor om, in plaats van bijvoorbeeld clubkleuren, volledig in het zwart gekleed te gaan. Een bekende methode om als harde kern op te gaan in de menigte en identificatie lastiger te maken. Bovendien hebben de mannen de capuchon op of sjaal voor het gezicht. “Ook hieruit blijkt de bewuste samenwerking en het groepsgedrag”, betoogde de officier. “De situatie escaleert vrijwel gelijktijdig. Het kan niet anders dan dat de verdachten elkaar geweld hebben zien plegen en hieraan bewust hebben bijdragen. Ook is op de camerabeelden te zien dat zij er niet voor kiezen om weg te gaan bij de gracht en het net, maar blijven staan tussen alle andere vandalen.”
Strafeis
Naar oordeel van het OM verdienen alle verdachten dezelfde werkstraf van 120 uur waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. In de zaak van sommige verdachten week de officier van justitie daarvan af en vorderde 120 uur in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat zij al eerder voor soortgelijke feiten veroordeeld zijn. Daarnaast vorderde het OM vandaag, ter beveiliging van de maatschappij en/of ter voorkoming van strafbare feiten, voor alle verdachten een gebiedsverbod voor de duur van een jaar. Het gebiedsverbod houdt in dat de verdachte zich op dagen dat er eredivisie of ‘Keuken Kampioen Divisie-wedstrijden’ gespeeld worden niet begeeft binnen een straal van 500 meter van een van de Limburgse profvoetbalstadions. Verder moeten de verdachten volgens het OM gezamenlijk de kosten dragen voor de schade die is aangericht.
Uitspraak
De politierechter deed meteen uitspraak. Drie verdachten werden vrijgesproken. Zeven verdachten kregen taakstraf opgelegd van 70 en 90 uur. De rechter legde geen stadionverboden op. Enkele verdachten moeten ook schade vergoeden voor de vernielingen tijdens de rellen.