LIMBURG - Wil je binnenkort op een vrijdagmiddag in het huwelijksbootje stappen? Hoeveel je kwijt bent voor een ceremonie in het gemeentehuis kan lokaal sterk verschillen. In Voerendaal ben je van alle Limburgse gemeenten het minste kwijt: € 200. Dit terwijl een soortgelijke vrijdagceremonie in Maastricht ruim het vierdubbele kost, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ThePerfectWedding.nl.


In Limburg betaal je momenteel gemiddeld € 371,90 voor een uitgebreide huwelijksceremonie op vrijdagmiddag. Het is hiermee de goedkoopste provincie om in het huwelijksbootje te stappen. De gemiddelde kosten in Nederland komen namelijk neer op € 477,10, al zijn er wel grote verschillen op lokaal niveau. Gemeenten bepalen namelijk zelf de kosten voor een huwelijksvoltrekking.

Grote prijsverschillen in Limburg

De meest voordelige ceremonie van Limburg vind je dit jaar in Voerendaal (€ 200), maar ook in Peel en Maas (€ 210) en Simpelveld (€ 224,35) ben je relatief goedkoop uit voor een huwelijksvoltrekking op vrijdagmiddag.

De duurste vrijdagmiddagceremonie van Limburg vind je momenteel in Maastricht (€ 811). Hier betaal je ruim € 600 meer dan in Voerendaal voor een soortgelijke ceremonie. Ook in Venlo (€ 551) en Weert (€ 525,25) ben je relatief veel kwijt voor een trouwdienst in het gemeentehuis. Benieuwd hoe duur het is om te trouwen bij jou in de buurt, of zien hoe het in de rest van Nederland zit? Hier lees je meer over het onderzoek:

https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/ceremonie

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: ‘‘Vrijdag is van oudsher een erg populaire dag om te trouwen. Door die populariteit hebben sommige gemeenten lange wachttijden voor een vrijdagbruiloft. Het is mogelijk dat gemeenten hopen dat koppels een andere dag kiezen door de kosten te verhogen.’’

Trouwen is iets duurder geworden

In bijna elke Limburgse gemeente zijn de kosten dit jaar toegenomen, gemiddeld met 5,5%. De sterkste toename was er in Beek: trouwen in het gemeentehuis is hier dit jaar 72,4% duurder dan in 2023. Je betaalt hier momenteel € 295 in plaats van € 171,10 vorig jaar. Door deze stijging is het dit jaar niet meer de goedkoopste gemeente van Nederland om in het huwelijksbootje te stappen.

Naast Beek, was er ook een sterke stijging in Bergen (+26,5%). In drie Limburgse gemeenten bleef het tarief voor een vrijdagmiddagceremonie gelijk ten opzichte van vorig jaar: Voerendaal, Valkenburg aan de Geul en Nederweert.