LANDGRAAF - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft de bestuurder die enkele bezoekers van het Pinkpop festival aanreed, veroordeeld voor dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. De 39-jarige man krijgt daarvoor 240 uur taakstraf, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een rijontzegging van 24 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

In de vroege ochtend van 18 juni 2018 reed de man over de Mensheggerweg in Landgraaf, vlakbij het Pinkpopterrein waar het festival enkele uren daarvoor was afgelopen. Hij was op weg naar zijn werk en reed een groep festivalgangers die op de rijbaan zaten aan. Hij is met zijn bestelbusje over het groepje heen gereden, en is toen doorgereden.


Een van de slachtoffers overleed ter plekke en drie anderen raakten zwaar gewond. De man meldde zich dezelfde dag alsnog bij de politie.

Hogere mate van schuld

Voor het hof staat vast dat de man ‘aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend’ heeft gereden. Daarmee komt het hof – anders dan de rechtbank Limburg eerder vaststelde – tot de conclusie dat de verdachte schuld heeft aan het ongeval. Het hof komt daartoe vanwege een aantal omstandigheden.

Enkele minuten voor het ongeval reed de man over dezelfde weg, maar keerde op een rotonde omdat de weg daar nog was versperd in verband met het Pinkpop festival. Hij gaf aan zowel op de heen- als op de terugweg de groep niet te hebben gezien. Dat duidt er voor het hof op dat de man al langere tijd niet goed oplette. Ook blijkt uit het dossier dat andere weggebruikers de groep wél zagen en konden uitwijken. De man was op de hoogte van het festival en heeft mensen in de berm zien lopen. Hij had dan ook rekening moeten houden met het feit dat er zich nog veel festivalgangers in de omgeving bevonden en zijn rijgedrag daar op aan moeten passen.

Hogere straf

Vanwege het feit dat het hof komt tot een veroordeling wegens schuld aan het ongeval legt het hof de man een hogere straf op dan de rechtbank. Voor het veroorzaken van het ongeval krijgt de man 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Daarnaast krijgt hij ook een rijontzegging van 24 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

Het feit dat hij na het ongeval is doorgereden was in hoger beroep niet aan de orde, nu het openbaar ministerie daartegen geen hoger beroep had ingesteld. De taakstraf van 60 uur die de rechtbank Limburg hem hiervoor oplegde was dus al onherroepelijk.

De uitspraak wordt zo snel mogelijk onder dit bericht gepubliceerd.