BRUNSSUM - Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep opnieuw dertig jaar gevangenisstraf tegen drie mannen voor een liquidatie in Brunssum in september 2015. Daarbij kwam een 30-jarige man om het leven. Bij die liquidatie werd ook de bestuurder van de auto waarin het slachtoffer zat, geraakt. Hij overleefde de aanslag.

In september 2021 kwam het OM tot dezelfde eis in hoger beroep. In de zittingszaal van het Gerechtshof 's-Hertogenbosch werd toen door één van de aanwezigen op de publieke tribune een andere naam genoemd. Deze persoon zou volgens die aanwezige als tweede schutter betrokken zijn bij de liquidatie. Het OM heeft hier vervolgens onderzoek naar gedaan.

Zo zijn er telefoongesprekken afgeluisterd, telefoons onderzocht en getuigen (opnieuw) gehoord. Dit aanvullend onderzoek heeft geen bewijs geleverd dat er sprake zou zijn van andere, tweede schutter. Ook is de identiteit van de persoon die genoemd is, achterhaald. Deze persoon verblijft in het buitenland. Het OM merkt hem op dit moment niet als verdachte aan. Daarvoor is enkel het roepen van zijn naam in de rechtszaal onvoldoende.

Ook na dit onderzoek vindt het OM dat de drie verdachten die nu terecht staan, verantwoordelijk zijn voor de moord en poging tot moord. Het OM stelt dat ze in september 2015 in Brunssum met automatische wapens hebben geschoten op de auto waarin het slachtoffer zat. Nadat het slachtoffer te voet wist te vluchten is hij nogmaals beschoten. Hij stierf diezelfde avond. Één van de verdachten heeft eerder een bekennende verklaring afgelegd. De twee andere verdachten ontkennen, maar over de gebeurtenissen zijn door één van hen duidelijke verklaringen gegeven aan een politieagent die op dat moment undercover werkte.

De advocaat-generaal onderbouwde vandaag dat er opnieuw lange straffen gerechtvaardigd zijn. De moord en poging tot moord werden gepleegd op straat en dat hebben tot veel beroering, angst en schrik geleid.