HEERLEN - Vandaag eiste het Openbaar Ministerie een celstraf van 30 maanden en een ontneming van ruim 8 ton tegen een 55–jarige, in Duitsland woonachtige, Heerlenaar. Dit is de totale eis van drie delicten die zijn begaan in de periode van 2013 tot en met 2017. Alle delicten zaten in de hoek van de uitzendbranche.

Loonfraude, faillissementsfraude en valse paspoorten

Het eerst feit dateert uit 2013 en 2014 waarbij hij als bestuurder van een failliet gegaan uitzendbureau een fors bedrag aan de boedel had onttrokken. Op deze wijze benadeelde hij zijn schuldeisers. Bij drie andere uitzendbureaus waar hij het voor het zeggen had, is er in de jaren 2014 tot en met 2017 vastgesteld dat er structureel onvoldoende loonheffing werd afgedragen. Tot slot werd verdachte tenlastegelegd dat hij in 2017 twee vervalste paspoorten voorhanden had.

Schuld van miljoenen euro’s bij Belastingdienst
In zijn totaliteit hadden de bedrijven van de verdachte bij de belastingdienst een schuld van miljoenen euro’s openstaan. De verdachte koos ervoor geen loonheffing te betalen ten koste van de belastingdienst. Ook koos hij ervoor gelden buiten het bereik van de curator te houden ten koste van de crediteuren én daarbij maakte hij ook nog eens gebruik van valse documenten.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.