MAASTRICHT/KERKRADE - Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 25-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 358 dagen (waarvan 179 dagen voorwaardelijk), en een taakstraf van 240 uur wegens mensenhandel en oplichting. De man heeft samen met een andere man 2 minderjarige meisjes seksueel uitgebuit. Zij werkten voor hen als prostituees. Bovendien werden enkele potentiële klanten van de meisjes opgelicht.


Cardates
In de periode van maart tot en met mei 2019 heeft de man samen met een andere man in o.a. Maastricht en Kerkrade 2 minderjarige meisjes tijdens zogenoemde ‘cardates’ bij meerdere klanten seksuele handelingen laten verrichten. Een deel van de inkomsten van de meisjes ging naar de mannen. Ook werden klanten opgelicht. De meisjes spraken met klanten af voor een cardate, waarbij ze de klanten naar een door de man en zijn medeverdachte uitgekozen plek stuurden. Daar gingen de meisjes er met het geld vandoor zonder de afgesproken diensten te verrichten. De klanten waren het doelwit omdat zij volgens de verdachte toch niet naar de politie zouden gaan, nu zij immers afspraken met minderjarige meisjes voor seks.

Gelet op de ernst van de feiten en de impact ervan op de slachtoffers is volgens het hof een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, gecombineerd met een voorwaardelijk deel, hier gepast. Het hof neemt het de man zeer kwalijk dat hij en zijn medeverdachte geen enkele rekening hebben gehouden met de geestelijke integriteit van de meisjes die zij aanzetten tot prostitutie, en alleen uit waren op hun eigen financieel gewin.

Het hof legt, anders dan de rechtbank, naast de celstraf ook een taakstraf op. Een taakstraf doet recht aan de ernst van het feit, maar geeft de man ook de mogelijkheid om – buiten detentie - te werken aan een positieve ontwikkeling en toekomst.

Aan een van de benadeelde klanten van de jeugdige prostituees moet de man bovendien een schadevergoeding betalen.