KERKRADE - De politie heeft naar aanleiding van een vuurwerkgerelateerd onderzoek een handelaar en een koper tot verantwoording geroepen. Agenten van het basisteam Kerkrade draaiden samen het onderzoek met het team Milieu.


Voor de 24-jarige handelaar uit Kerkrade was het niet de eerste keer dat de politie op dit adres naar binnen is gegaan. Wederom verkocht de bewoner online visco-lont. Er werd begin december 16 kilo aan lont in beslag genomen. Deze verdachte mag zich later verantwoorden bij de rechter.

Zelfgemaakte explosieven
Uit vervolgonderzoek bleek dat er meerdere adressen in het land bekend zijn van personen die dit lont hebben gekocht. Bij een aantal adressen is de politie reeds geweest. Op een van die adressen in de wijk Spekholzerheide is de politie donderdagmiddag naar binnen gegaan.
Op dit adres troffen ze meerdere zelfgemaakte explosieven aan. Een explosievenverkenner van het basisteam schakelde vervolgens de explosieven opruimingsdienst (EOD) in. Deze kwam ter plaatse en zorgde ervoor dat de explosieven veilig verpakt werden, waarna ze vervolgens door hen zijn overgebracht naar een locatie en tot ontploffing gebracht. De 38-jarige verdachte was zich van geen kwaad bewust en knutselde met zijn puberzoon aan vuurwerk.
Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt. Tevens zal er door de politie een bestuursrechtelijke rapportage worden opgemaakt dat naar de gemeente wordt verstuurd.