LANDGRAAF - Een 42-jarige man uit Landgraaf is door de rechtbank veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf en een geldboete van 25.000 euro omdat hij in zijn woning en een loods grote hoeveelheden hard- en softdrugs aanwezig had. Het ging onder andere om bijna 70 kilo cocaïne en 28 kilo hasjiesj.


In de zaak werden ook 3 andere mannen aangehouden. Zij zijn ook veroordeeld, voor het samen met de verdachte aanwezig hebben van ruim 62 kilo cocaïne. Aan 1 persoon is een jeugddetentie opgelegd van 24 maanden. Aan de andere 2 verdachten heeft de rechtbank een gevangenisstraf van 5 jaar opgelegd en een geldboete van 25.000 euro.

Wat is er gebeurd?

De politie ontdekte de drugs en andere goederen op 23 maart 2022 omdat er bij de woning van de 42-jarige verdachte geschoten is door een tot nu toe onbekend gebleven dader. De conclusie ligt voor de rechtbank voor de hand dat de schutter kwam om te rippen.


Oordeel van de rechtbank

De rechtbank houdt de 42-jarige verdachte verantwoordelijk voor het aanwezig hebben van materiaal voor de productie van synthetische drugs. De meeste van deze stoffen en voorwerpen werden aangetroffen in een garagebox op het perceel van de verdachte. Dat gaat dan bijvoorbeeld om au-bain-mariebakken, reactievaten, waterstofgasflessen, caustic soda, amfetamine-olie en BMK. De verdachte zelf verklaarde dat hij de garagebox verhuurd had aan iemand anders en niets wist van deze spullen, maar de rechtbank gelooft de verdachte niet, onder andere omdat er belastende brieven bij hem zijn aangetroffen over het produceren en handelen in grondstoffen voor synthetische drugs.