VAALS - Menigeen schrikt hevig op als in de Bosstraat in Vaals op 5 december vorig jaar op klaarlichte dag een achtervolging en een schietincident plaatsvinden. De oorzaak is een gewapende overval. Vandaag stond een 22-jarige verdachte uit Heerlen in deze zaak voor de rechter voor poging doodslag en het bezit van een vuurwapen


De verdachte werd aangetroffen op de plaats delict met een vuurwapen in de mouw van zijn jas. Onderzoek toonde aan dat op zowel het wapen als de patroonhouder en een aangetroffen kogelhuls DNA van de verdachte aanwezig was. Twee Duitse betrokkenen, waaronder een autohandelaar, worden als slachtoffer gezien. Volgens de officier van justitie zijn zij naar Vaals gelokt om een auto te kopen. “Toen zij daar arriveerden, is er een pistool op het hoofd van een van de mannen gezet met de bedoeling hen te beroven. Er is wettig en overtuigend bewijs dat de verdachte het wapen afvuurde. Dit blijkt uit de DNA-sporen, maar ook uit de getuigenverklaringen.”

Verdachten

In totaal werden die zaterdagmiddag vijf personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident. Vier van hen zijn al snel weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Gewonden

De 22-jarige verdachte in deze zaak werd door een kogel uit zijn eigen wapen geraakt tijdens een worsteling. Hij werd overgebracht naar het Klinikum in Aken. Ook de autohandelaar uit Duitsland raakte gewond.

Eis

Het OM eist 6 jaar gevangenisstraf. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.