KERKRADE - Op zondag 26 november 2023 vond de derby tussen Roda JC en MVV Maastricht plaats in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. De wedstrijd kenmerkte zich met een onrustige afloop en een grote politie-inzet. Op de dag zelf zijn tien personen aangehouden. Ook zijn er tijdens en na de wedstrijd vernielingen gepleegd in en rond het stadion. Vandaag zijn acht personen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tijdens die wedstrijd. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.


Openlijke geweldpleging

Binnen het stadion was het rond het einde van de wedstrijd onrustig. Door uitsupporters werden diverse vernielingen binnen en buiten het stadion gepleegd. Stoelen van de tribune werden gesloopt en op het veld gegooid. Ook de sanitaire- en cateringvoorziening in het stadion moest het ontgelden en werden vernield. De recherche heeft onderzoek gedaan en meerdere verdachten in beeld weten te brengen.

Acht verdachten – variërend in de leeftijd van 17 tot 38 jaar – zijn vandaag door de politie aangehouden. Dit op verdenking van openlijke geweldpleging tijdens en na de wedstrijd op 26 november. De verdachten zijn woonachtig in Maastricht, Meersen en Valkenburg.

Het onderzoek naar de openlijke geweldpleging is zorgvuldig gedaan. Dit maakt dat de verdachten vandaag – enkele maanden na de wedstrijd – zijn aangehouden. Dit komt onder andere door het bekijken van vele camerabeelden, het afstemmen met partners en het organiseren van politiecapaciteit om de verdachten aan te kunnen houden.

Gastvrij en veilig voetbal

“Het mag duidelijk zijn dat we dit soort vernielingen en verstoringen van de openbare orde niet accepteren”, vertelt teamchef Rik Caumon van het basisteam Kerkrade. „Zorgen dat we op een veilige, prettige en gastvrije manier naar voetbal kunnen kijken, heeft voor ons hoge prioriteit. Want dat is voor 99% van de bezoekers van een wedstrijd het doel. Dat doen en kunnen we als politie niet alleen, daar trekken we met de gemeente, het Openbaar Ministerie en de BVO’s (Betaald Voetbal Organisaties) samen in op.”

Eerdere aanhoudingen

Voorafgaand, tijdens en na de wedstrijd op 26 november 2023 zijn tien personen aangehouden. Eén uitsupporter is voorafgaand aan de wedstrijd aangehouden vanwege verboden wapenbezit. Na afloop van de wedstrijd zijn buiten het stadion in Kerkrade zes personen aangehouden voor belediging, openlijke geweldpleging of vandalisme. In Maastricht zijn na de wedstrijd drie persoon aangehouden vanwege het niet voldoen aan bevel of vordering en belediging.